Praktische tips: Hoe kan jij jezelf goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Eindelijk!!! Na zoveel sollicitatiebrieven te hebben verstuurd mag je eindelijk op gesprek. Maar waar moet je op letten en hoe kan jij jezelf goed voorbereiden? Antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

In de huidige situatie kan het natuurlijk verschillen of je een videogesprek hebt of dat je fysiek op intakegesprek komt. Deze tips komen in beide gevallen goed van pas bij de voorbereiding.

Leer de organisatie en haar werknemers kennen

Voor aanvang van het gesprek is het belangrijk dat jij jezelf goed inleest in zowel het bedrijf als je gesprekspartner. Bekijk de website en de sociale media van de organisatie waar jij het gesprek hebt. Vragen die je kan verwachten zijn namelijk: “Wat doen wij precies?” of “Waarom heb je voor ons gekozen?”. Voor deze vragen moet je goed research hebben gedaan. Daarnaast is het handig om de werknemers even op te zoeken op LinkedIn, het is in ieder geval belangrijk dat je wat achtergrond informatie verzameld over degene met wie je het gesprek hebt.

Wees proactief in het gesprek

Het is belangrijk dat je proactief deelneemt aan het gesprek. Bij een sollicitatiegesprek is er in principe voor beide partijen ruimte om vragen te stellen. Maak van tevoren een lijstje met vragen zodat je ook echt goed deel kan nemen aan het gesprek. Neem initiatief en durf over jezelf te vertellen, maar probeer daarin wel balans te vinden.

Elk detail van je CV

De vragen die jouw gesprekspartner gaat stellen zijn in eerste instantie gebaseerd op je cv. Zorg dus dat je jouw cv volledig uit je hoofd kent. Het kennen van je eigen cv staat professioneel en daarnaast zorg je ervoor dat je de vragen beter kunt beantwoorden. Heb je een “gat” in je cv? Een tijdje twee werkgevers tegelijk gehad? Het is slim om al een verhaal klaar te hebben. Hier komen regelmatig vragen over terug.

Schrijfgerei heb je er altijd bij!

Neem pen en papier mee, maak notities. Het komt niet alleen super geïnteresseerd over, het zorgt er ook nog eens voor dat je goed voorbereid bent voor een eventuele 2e gesprek. Mocht je liever je telefoon gebruiken om notities op te maken (wij zouden het je niet aanraden), zet hem dan op vliegtuigstand zodat je niet wordt afgeleid door andere apps. In dat geval is het ook een goed idee om je gesprekspartner het alvorens het gesprek start even te vragen: “Is het goed dat ik notities op mijn mobiel maak?”. Tot slot raden wij nogmaals (het al dan niet ouderwetse) pen en papier aan.

Jouw eigenschappen op een rij

De meeste werkgevers gaan vragen naar jouw negatieve en positieve eigenschappen. Het is altijd handig om alvast een lijstje klaar te hebben en een daarbij passende uitleg/verklaring voor jouw eigenschappen en karaktertrekjes. Blijf kritisch en stel jezelf de “waarom” vraag. Veel mensen kennen hun gebreken maar vinden het lastig om positieve punten op te noemen. Vraag eens in je omgeving naar je positieve eigenschappen, hoe schetst een ander jou? Een familielid, vriend, ex-collega of teamgenoot weet vast wel waar jouw krachten liggen.

YOU GOT THIS!

Heb je al de bovenstaande tips goed doorgenomen? You got this. Zenuwen onder controle, op tijd komen en het gesprek rocken! Wij wensen je heel veel succes met je sollicitatiegesprek. Heb jij nog tips die wij aan dit artikel toe kunnen voegen en/of heb je iets aan onze tips gehad? Laat het ons weten door te bellen naar 010 427 77 16 of laat een comment achter op een van onze sociale media kanalen.