Praktische tips: Hoe schrijf je een onweerstaanbare motivatiebrief?

In een motivatiebrief geef je aan waarom je in aanmerking denkt te komen en wat je beweegredenen zijn om dat te willen. Je moet jouw motivatie en ambitie overbrengen. Belangrijk is dat je jezelf weet te onderscheiden van anderen. In dit artikel vertel ik je waar wij op letten en geven we 10 tips voor een onweerstaanbare motivatiebrief.

Waar letten wij op?

Het liefst ontvangen wij een persoonlijk bericht met een foto. Het is voor ons belangrijk dat jouw brief geen standaard format is, maar een origineel bericht. Hierdoor val je zeker op! Daarnaast is het goed als je zelfverzekerd over komt, kunt benoemen wat voor persoon jij bent en wat je wilt doen voor het bedrijf.

 De beste motivatie

Wij zijn op zoek naar iemand die intrinsieke motivatie toont. Dit is de motivatie die vanuit jezelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt. Een externe prikkel kan bijvoorbeeld geld zijn. Het werkt niet in je voordeel als je het salaris en de ploegen(toeslag) noemt in je motivatie.

Wij geven jou de volgende tips:

1.      Schrijf direct wat je wilt en waarom. Wel zo duidelijk.

2.      Vertel welke relevante kennis je hebt. Dit kan zowel werkervaring zijn als iets wat je in je vrije tijd doet. Bijvoorbeeld sleutelen aan je auto.

3.      Wees positief! Dit laat zien dat jij enthousiast bent.

4.      Omschrijf wat voor persoon je bent. Wat zijn jouw karaktereigenschappen?

5.      Laat weten wat je wilt bereiken.

6.      Beschrijf wat jij voor het bedrijf kunt betekenen.

7.      Maak het persoonlijk, bijvoorbeeld met een (mini)anekdote. Een anekdote is een korte, merkwaardige of humoristische persoonlijke ervaring of een ervaring van iemand die de je persoonlijk kent.

8.      Hou het kort.

9.      Let op spelfouten, lees je bericht hardop voor (aan jezelf).

10.  Vermeld je contactgegevens. Dat maakt het ons nog makkelijker.

Welke kandidaat en motivatiebrief is een goed voorbeeld?

De motivatiebrief van Damian is een goed voorbeeld. Hij volgt een opleidingstraject bij Vopak en dit was zijn motivatiebrief aan ons:

Geachte Heer/Mevrouw,

Ik heb uw vacature gezien op internet en ben geïnteresseerd. Ik zou graag willen solliciteren voor deze functie.

Momenteel ben ik bijna klaar met mijn opleiding voor Medewerker Allround Technicus op het Scheepsvaart en Transportcollege MBO niveau 2 in Brielle. Na mijn opleiding wil ik graag een werk en leer traject volgen voor een MBO niveau 3 opleiding.

Na het afronden van mijn opleiding als Medewerker Allround Technicus wil ik graag verder als leerling operator. Tijdens mijn 2-jarige opleiding ben ik in aanraking gekomen met allerlei verschillende afsluiters en pompen, ook heb ik gewerkt in een oefenfabriek. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding wil ik graag toepassen en uitbreiden in het werk en leer traject.

Tijdens de opleiding als leerling operator heb je vaak afwisselend werk en werk je bijna altijd in een teambelang. Daarnaast vind ik het leuk om buiten te werken, nieuwe uitdagingen aan te gaan en flexibele werktijden te moeten werken.

Ik zie uw uitnodiging voor een gesprek met plezier tegemoet. En wil dan graag mijn enthousiasme voor de baan verder toelichten.

Met vriendelijke groet, Damian