Success story: van kapster tot operator

We spreken met Patricia Brouwer, momenteel proces operator bij Koole Tankstorage, ooit begonnen als kandidaat bij Prodex. Leuk dat je tijd voor ons wilt maken om je verhaal te doen. Je bent in 2012 bij Prodex terecht gekomen. Wat deed je daarvoor en waarom heb je besloten om bij Prodex te solliciteren?

Ik was kapster, ik heb zowel voor een baas als voor mezelf gewerkt. Op een gegeven moment miste ik echter uitdaging. Ik wilde toen eigenlijk automonteur worden, tot vrienden mij vertelden over een baan als proces operator. Ik ben mezelf gaan verdiepen en dacht: ‘ik ga het gewoon doen’. Ik ben toen gaan kijken wat de opties waren en kwam bij Prodex uit. In eerste instantie was Prodex sceptisch, ik was immers een kapster zonder ervaring in de techniek. Ze merkten echter dat ik het echt heel graag wilde. Ik heb toen verschrikkelijk gezeurd, gebeld en gedaan, tot ze overtuigd waren dat ik er écht klaar voor was. Ik was ook bereid zelf de opleiding betalen, maar dat is natuurlijk lastig aangezien het geen goedkope opleiding is.

Uiteindelijk heeft Prodex me de kans gegeven. Ik vond de stof erg interessant, vooral scheikunde en procestechniek. Natuurkunde en wiskunde vond ik daarentegen lastig. Het was geen makkelijke weg, maar ik heb nooit spijt gehad van de keuze. Alleen als ik vijf uur ’s nachts op steiger sta in de regen, denk ik weleens: ‘wat doe ik hier?’. Maar ik heb zo veel lol met mijn collega’s, dat maakt alles goed.

Je werd uiteindelijk een match met Vopak, alleen kon je daar door een overname niet je traject afmaken. Deze heb je vervolgens elders afgemaakt. Hoe heb je het leerwerktraject beleefd?
Bij Vopak werkte een vrouw als site manager, die vond het leuk als er een andere vrouw bij kwam en wilde mij de kans geven. Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad, Vopak is een onwijs leuk bedrijf en zorgt goed voor haar personeel. Die terminal werd toen overgenomen door Shell en daar kon ik mijn opleiding helaas niet afmaken. Dat was erg stressvol, ik moest m’n opleiding halen én een nieuwe baan zoeken. Ik heb zeker weleens getwijfeld of het nog wel ging lukken, maar gelukkig vond Prodex een nieuwe plek voor me bij Nova Terminals. Daar werk ik nog steeds, inmiddels heet het Koole Tankstorage. Ik ben in een onwijs leuke ploeg terecht gekomen, dat maakt de overgang prettig.

Ik heb enorm veel aan de begeleiding gehad, zonder Prodex weet ik niet of het allemaal gelukt was

Fijn dat je het traject kon afmaken bij Nova Terminals/Koole Tankstorage. Kun je iets vertellen over de rol die Prodex heeft gespeeld tijdens je traject?
Ik heb enorm veel aan de begeleiding gehad, zonder Prodex weet ik niet of het allemaal gelukt was. Lorraine en Joke hebben alles voor me geregeld. Lorraine heeft ook een keer een dag meegelopen. Omdat de Prodex-consultants zo dicht bij jou en je traject staan, snappen ze het ook als een huiswerkopdracht soms nét even te veel is. Zo zat ik er op het einde van mijn opleiding ook een beetje doorheen; als ik mijn laatste examen 24 juni niet zou halen, zou ik 1 juli op straat staan. Joke kwam toen langs mijn huis om me een hart onder de riem te steken. Dat stukje extra begeleiding heb ik als erg positief ervaren.

Dat soort positieve geluiden horen we graag. Hoe is het als vrouw overigens om in een mannenwereld te werken?
Het is makkelijker. Ik word nooit gediscrimineerd, ik word juist vaak geholpen; positief gediscrimineerd eigenlijk dus. We koppelen bijvoorbeeld zelf de zeeboten aan, vaak met Filipijnen aan boord. Als ik dan een keer geen zin heb om te sleutelen, pak ik de sleutels en draai ik expres de verkeerde kant op. Vaak komt er dan een bemanningslid die aanbiedt het voor me te doen. M’n collega’s moeten dan altijd lachen en zeggen: ‘ze heeft het weer voor elkaar, hoor’. Als mijn mannelijke collega de verkeerde kant op draait, worden ze juist uitgelachen. Maar als het nodig is, sta ik wel mijn mannetje hoor.

Zoals je zei, ben je na je leerwerktraject bij Koole Tankstorage blijven werken, heb je het nog naar je zin? En hoe zie je de toekomst voor je?
Jazeker, ik heb het erg naar mijn zin! Ik krijg ook de mogelijkheid, als ik mezelf genoeg heb bewezen, om door te groeien en naar de controlekamer te gaan. Dat is iets wat ik echt graag wil in de toekomst, de terminal van binnen én buiten leren kennen. Ik zou het zonde vinden om alles over board te gooien en ergens opnieuw te beginnen. Ik zit hier op mijn plek.

Tegen jongeren die net als ik een carrièreswitch tot proces operator ambiëren, zou ik willen zeggen: gewoon doen! Blijf niet de rest van je leven bij een job hangen waar je het niet naar je zin hebt. Je werkt meer dagen dan dat je er vrij bent, dus maak er het beste van. En ook al is het niet altijd makkelijk, als je het echt wilt dan lukt het.