Success story: de eerste maintenance technician van Prodex

Hallo Stéphen, leuk dat je even de tijd voor ons vrij maakt om ons iets te vertellen over jouw verhaal bij Prodex. Wat deed je voordat je bij Prodex kwam en hoe kwam je bij maintenance terecht?

Ik was hiervoor automonteur. Er kwam een reorganisatie binnen het bedrijf en ik moest met 74 andere collega’s eruit. Als automonteur zag ik geen doorgroeimogelijkheden en dus ging ik verder kijken. Ik dacht: ik heb papieren in de techniek, ik kan sleutelen en ik ben niet te beroerd om opnieuw de boeken in te duiken. Zo kwam ik uit bij Prodex. Eigenlijk had ik proces operator in mijn hoofd, maar bij Prodex zeiden ze dat ze meer een maintenance technician in mij zagen. In eerste instantie had ik mijn twijfels, de maintenance was in mijn ogen enigszins onbekend en onbemind. Er werd me uitgelegd wat het vak inhield en waarom ze mij er geschikt voor vonden, daarna was ik om. Het bleek een gouden greep, want achteraf hadden ze helemaal gelijk: deze job past helemaal in mijn straatje.

Je moest toen weer de schoolbanken in, was dat zwaar? Hoe zag het begin van je leerwerktraject eruit?
Toen ik bij Shin-Etsu begon, keek ik mijn ogen uit. Ik had al een paar lessen van de opleiding gevolgd, dus ik wist enigszins wat me te wachten stond. Toch ontsteeg het mijn verwachtingen, zo’n fabrieksterrein is buitenaards!

Ik heb het niet als enorm zwaar ervaren. Soms moet je 2 dagen per week naar school, direct uit je werk door en dat kan pittig zijn. Maar als je op je diploma-uitreiking staat met dat papiertje in je hand, besef je dat het die zware dagen absoluut waard was. Ik heb overigens mijn voordeel kunnen halen uit mijn voorkennis van autotechniek. Er was bijvoorbeeld een toets over elektrotechniek. Auto’s bestaan tegenwoordig haast alleen maar uit elektrotechniek en in de toets stonden voor mij dus relatief eenvoudige vragen. Ik heb terug naar school gaan niet als probleem ervaren. Sterker nog, het heeft me gemotiveerd om nu wellicht nog door te gaan leren.

Prodex zag mijn potentie als maintenance technician, 5 jaar later zitten we hier

Kun je iets vertellen over de rol die Prodex heeft gespeeld binnen het traject dat je hebt afgelegd?
Zonder Prodex had ik hier nu niet gezeten. Ik wilde verder in de techniek, maar niet als automonteur. Overal waar ik solliciteerde werd echter een afgeronde opleiding gevraagd; ik had alleen mijn papiertje Autotechniek. Prodex zag mijn potentie als maintenance technician, 5 jaar later zitten we hier.

Prodex kent de sector en weet precies welke kandidaat bij een bepaald bedrijf past. De koppeling met Shin-Etsu bleek een hele goede match, ik zit hier perfect op mijn plek. Wat ik het leukste vind van deze werkplek is de dynamiek: het proces gaat 24 uur per dag door. Het onberekenbare en wispelturige trekt me. Als we om 8:00 werkoverleg hebben en om 8:05 ontstaat een storing, kan de hele planning overboord. Ik had laatste een gewone werkdag en kon 15:30 naar huis. Toen ik om 21:30 net naar bed wilde, werd ik toch nog gebeld dat ik moest komen om een storing op te lossen. Dan ben je om 3 uur ’s nachts pas thuis, maar dat hoort er bij en ik vind dat wel de charme van het vak. Het moet je wel echt liggen, maar in mijn geval is dat zo.

Hoe zie je de toekomst bij Shin-Etsu? Zie je jezelf hier over 10 jaar nog werken?
De 10 jaar ga ik wel redden. Ik heb het naar mijn zin in het team, we zijn op elkaar ingespeeld en iedereen heeft zijn eigen plekje. Ik voel me geaccepteerd en ik accepteer iedereen, ik heb met niemand moeite. Waarom zou ik dan voor  €100 meer naar de buurman gaan? Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk. Ook de doorgroeimogelijkheden spreken me erg aan. Je begint als junior mechanical technician, ik ben inmiddels een rang hoger: second mechanical technician. Daar zitten nog first, allround en head technician boven. Omdat ik wil doorgroeien, ben ik op dit moment aan het overwegen om 4 jaar duaal HBO te gaan doen naast mijn job. Shin-Etsu denkt hierin mee, dat vind ik erg positief.

We hebben ook een erg jong team dat nog wel 10 jaar vooruit kan. Mijn team, rotating (alles wat draait), heeft bijvoorbeeld een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Ook in de andere disciplines van maintenance zitten jonge gasten en dat maakt de sfeer wel iets hipper.

Jongeren die twijfelen om de techniek in te gaan, zou ik aanraden het gewoon te doen. Het is natuurlijk een gok of het een wereld is waarin je thuishoort, maar zonder risico’s geen succes. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik nooit automonteur geworden. Op dat moment weet je niet beter. Achteraf ben ik enorm blij dat Prodex op mijn pad is gekomen.