Success story: kunststofchemie tussen de Westlandse kassen bij Synres-Almoco
We spreken met Daniel Verhoeven, HR manager bij Synres-Almoco. Bedankt voor uw tijd en leuk dat u ons iets wilt vertellen over Synres-Almoco. Het product van Synres-Almoco en het bijbehorende proces is gecompliceerd te noemen voor mensen die niet thuis zijn in de kunststofchemie. Zou u misschien kunnen uitleggen wat jullie produceren?
Deze vraag is een bekende, ik moet vaak op verjaardagen uitleggen wat Synres-Almoco doet. We maken thermohardende persmassa’s in de vorm van granulaten, oftewel niet uitgeharde plastic korrels. Thermohardend betekent dat het zorgt voor een betere duurzaamheid van het product. En dan heb ik het niet over duurzaamheid dat het recyclebaar is, ik heb het over duurzaamheid dat het langer meegaat en stevig blijft; een betere bestendigheid dus. We hebben eigenlijk twee takken, enerzijds hebben we echt de granulaattak: dat gaat voornamelijk naar de vliegtuig- en automobielindustrie, daar worden sensoren en connectoren van gemaakt. Aan de andere kant verwerken we de korrels ook tot poeder: powder in-mold coating (PiMC) genaamd. Je kent waarschijnlijk de stoeltjes in de metro van de RET wel, die groene toplaag komt hier vandaan. De techniek van de stoeltjes is op zich niet bijzonder, dat wordt overal in de wereld gedaan, in stadionstoeltjes bijvoorbeeld. Deze poeder wordt echter middels een speciale techniek toegevoegd aan het product. Normaal wordt na het produceren van het product een beschermende laag aangebracht. De powder in-mold coating wordt daarentegen midden in het productieproces toegevoegd, hierdoor ontstaat er een binding tussen product en beschermlaag. Eerdergenoemde stoelen zijn zeer kras- en graffitibestendig. Iemand kan er nog steeds graffiti op spuiten, maar het is heel makkelijk schoon te maken, dat tast de beschermlaag dan weer niet aan. Dat maakt het, ondanks dat het een product is dat al lang bestaat, toch een innovatief product.
Klinkt als een interessant product. Hoe ziet u de toekomst voor u? Gaan er productmutaties plaatsvinden of gaan jullie je ook wellicht op andere markten richten?
We bevinden ons in een conservatieve nichemarkt. Als er bijvoorbeeld in de auto- of vliegtuigindustrie een applicatie is goedgekeurd heeft dat duizenden euro’s gekost om die goedkeuring te krijgen en gaan ze niet zomaar over tot een nieuwe applicatie. Deze markt is dus heel stabiel voor ons. Er zijn een aantal manieren waarop we het product nog aanpassen. Ten eerste maken we zo nu en dan een nieuw kleurtje, color mastering noemen we dat. Daarnaast kunnen we aanpassingen maken in de samenstelling van het product, oftewel een andere grade, om aan de specifieke wensen van een klant te voldoen. Tenslotte kunnen we het product food proof maken, voor keukenapplicaties bijvoorbeeld. We hebben nu zelfs een zwarte PiMC, die ondanks dat hij zwart is nog 20% zonlicht reflecteert. Dat is weer belangrijk voor de huizenmarkt in Amerika. De wet in Miami zegt dat huizen 20% van het zonlicht moeten reflecteren om het isolerend te houden, wat niet strookt met een zwarte kleur. Toch hebben we het voor elkaar gekregen.
Over eventuele nieuwe markten kan ik niet veel zeggen, we zijn erg afhankelijk van partijen waar we mee samenwerken en die laten soms op zich wachten. Daar kun je weinig invloed op uitoefenen. We hebben bijvoorbeeld een project met een bedrijf uit Zuid-Korea, die zijn hier twee jaar geleden voor het eerst geweest. De directeur kwam gelijk mee; lekker op z’n Aziatisch, meteen groots aanpakken. Nu, twee jaar later, hebben we voor het eerst een order binnen hebben om een test te gaan doen. Er gaat gewoon heel veel tijd overheen. Aangezien wij ook een kleine staff hebben, hebben wij ook geen capaciteit om daar zomaar meerdere personen op te zetten.
“De selectie van kandidaten vind ik de kracht van Prodex, je krijgt het gevoel dat het maatwerk is”
Ziet u veel veranderen voor de proces operators binnen Synres-Almoco en in het algemeen? Automatisering is een terugkerend thema binnen de procesindustrie, zien we binnen Synres-Almoco ook ontwikkelingen op dit gebied?
Mochten we nieuwe markten aanbreken, dan kan het heel hard gaan. Dan kan het zomaar zijn dat het bedrijf twee keer zo groot wordt binnen een jaar of vijf, zowel qua personeel als omzet. Wat je dan nodig hebt, zijn vooral meer operators, maar dat is een speculatief scenario. Wat betreft automatisering zijn we een aardige inhaalslag aan het maken. We zijn een oud bedrijf in een stabiele markt, dus voorgaande jaren was er geen urgentie om enorm te automatiseren en te verbeteren. We zijn hier een beetje achter komen te lopen, maar zijn daar nu verandering in aan het brengen. Het moet allemaal minder lichamelijk worden en meer poka yoke, dat is een Japanse term die staat voor fool proof. Bij deze methode wordt een productieproces dusdanig ingericht dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken. Daarnaast zullen wij met automatisering niet dermate winst maken dat we ons personeelsbestand kunnen verkleinen, dat komt omdat we met relatief kleine volumes werken. We maken batches van 500 of 200 kilo, dat is natuurlijk heel arbeidsintensief. Want de lijn moet ook schoongemaakt worden en dat kun je niet automatiseren. Of in ieder geval, de komende 20 jaar nog niet.
Op dit moment lopen er drie kandidaten van Prodex bij Synres-Almoco. Kunt u iets vertellen over onze kandidaten en over de samenwerking tussen Synres-Almoco en Prodex?
Het zijn allemaal jonge enthousiaste gasten die ook allemaal hun koppie bij zich hebben en het werk snel goed oppakken. Vooral de mentaliteit waarmee ze binnenkomen is gewoon heel goed. De doorloop is flink geweest afgelopen jaren, maar niet bij de mensen die Prodex heeft aangeleverd; dat zijn allemaal blijvertjes en daar zijn we erg blij mee. Wat ik ook op prijs stel is dat het allemaal jongens zijn die ervaring hebben met procesindustrie. Hiervoor konden we nog weleens iemand van straat plukken en zeggen: we leren het je wel. Maar dat heeft toch wat risico’s. Ten eerste op het gebied van veiligheid en deze jongens zitten vaak sneller aan hun maximale potentie.
De selectie van kandidaten vind ik de kracht van Prodex, je krijgt het gevoel dat het maatwerk is. De consultant kent én de kandidaat én het bedrijf dusdanig, dat deze een perfecte match kan maken. Prodex kijkt niet alleen of het op papier past, maar neemt ook echt een stukje cultuur mee. Dat is wel echt een toegevoegde waarde. En als ik om iemand vraag, krijg ik altijd meerdere kandidaten. Ik mag altijd kiezen en dat ben ik niet gewend. Ik ga er vanuit dat we nog lang met Prodex blijven samenwerken. Als we iemand nodig hebben, weet ik bij wie ik gelijk als eerste aan de bel trek.