Hoe creëer ik de juiste structuur in mijn cv?

Het komt wel eens voor dat wij een inschrijving treffen met een cv dat niet helemaal juist is opgemaakt. Er mist dan vaak een bepaalde structuur waardoor de belangrijke inhoud van het cv moeilijk te filteren is voor een potentiële werkgever. Hartstikke zonde als het een vacature betreft waar jij wel de geschikte kandidaat voor bent. Bij het creëren van de juiste structuur in je cv willen wij jou dan ook graag helpen! In dit artikel vind je de juiste volgorde om je cv op te maken en daarnaast geven wij jou een aantal handige tips.

Begin met de personalia

Start altijd met het noteren van je basisgegevens. Dit hoeft zeker niet uitgebreid te zijn, maar zorg er in ieder geval wel voor dat alle essentiële gegevens op je cv staan. Jouw naam, geboortedatum, adres- en contactgegevens zijn het belangrijkste om te vermelden. Veel mensen vergeten hun e-mailadres of telefoonnummer te vermelden en daar kan het nog wel eens goed misgaan want de bedoeling is natuurlijk wel dat wij je na je sollicitatie op de hoogte kunnen stellen. Laat overige zaken zoals nationaliteit, geboorteplaats en burgerlijke staat achterwege.

Rijbewijs en eigen vervoer

Vroem, vroem! Heb jij een geldig rijbewijs en je eigen vervoersmiddel? Vermeld dit altijd op je cv zodat een potentiële werkgever daar rekening mee kan houden. Reisafstand en reistijd behoren namelijk tot de meest genoemde redenen om van baan te wisselen. Daarnaast maken onze partners er regelmatig een harde eis van omdat we in de industrie vaak te maken hebben met consignatiediensten waardoor je snel op locatie moet zijn. Het is daarom van groot belang om te weten of jij over de juiste middelen beschikt om van A naar B te komen.

Portretfoto op je cv

Een goede foto (naast je personalia) op je cv kan in je voordeel werken. Als je de keuze maakt om een foto te uploaden zorg er dan voor dat het een portretfoto is. Jouw gezicht moet goed zichtbaar zijn en het liefst moet de foto vanaf de voorkant zijn genomen. Zorg voor een nette outfit, een goede lichtinval en maak de foto zonder pet, muts of zonnebril op. Bij Prodex zijn we mits de afbeelding voldoet aan de bovenstaande eisen/tips voorstander van een foto op je cv. Op deze manier hebben we toch al een kleine indruk van je!

Motivatie en profielschets

Wij vinden het belangrijk om jouw beweegredenen en drijfveren te weten. Waarom solliciteer je en wat maakt de industriële techniek voor jou zo interessant? Op deze vragen zien wij graag een antwoord in een korte motivatie of profielschets van een alinea op je cv.

Werkervaring

Onder de bovenstaande punten zet je jouw werkervaring. Schrijf je werkervaring uit vanaf heden (bovenaan) naar je eerste baantje (onderaan). Op deze manier kunnen wij in een oogopslag zien wat je meest recente werkervaring is. Wees zo specifiek mogelijk met de periodes waarin je bij een bepaalde werkgever hebt gewerkt. Het liefst schrijf je dit uit tot op de maand precies, maar mocht je dit niet weten gebruik dan het jaartal. Noteer per gewerkte periode de naam van je werkgever en de werkzaamheden die je daar uitvoerde. Dit is de volgorde die je het best aan kan houden:

Tijd (maanden en jaren)

Functietitel
Naam van werkgever (en vestigingslocatie)
Taken en verantwoordelijkheden
Uitleg van werkzaamheden

Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Probeer dit apart te vermelden in een kopje onder je werkervaring.

Opleidingen en cursussen

Ondanks dat we ze in één adem noemen is het handig om je opleidingen en cursussen onafhankelijk van elkaar te vermelden. Bij je opleidingen begin je met de middelbare school. Net als bij je werkervaring geef je aan in welke jaren je een opleiding hebt gevolgd. Begin ook bij dit kopje vanaf het heden naar het verleden. Noem de naam van de onderwijsinstelling, het niveau van de opleiding of school en zet er netjes bij of je de opleiding hebt afgerond (diploma behaald). Bij cursussen zet je eerst het jaartal gevolgd door de volledige naam van de cursus. Mocht het certificaat van de cursus een bepaalde geldigheidsduur hebben, vermeld dan ook de einddatum.

Waar ben jij trots op?

We zijn bijna aan het einde gekomen van je cv. Alleen dit moet je ons nog wel echt even vertellen want hier ben jij zo ontzettend trots. Terecht! Wat tof dat je dit al hebt bereikt. Deel een kort succesverhaal op je cv en vertel de lezer waarom je daar zo trots op bent. Koppel dit verhaal wel aan je vaardigheden die wellicht zelfs in een lijn liggen met wat er voor de functie gevraagd wordt.

Hobby’s en interesses

Waar word je écht gelukkig van? Het gaat uiteindelijk niet alleen om de harde eisen van een vacature en daarom willen wij graag weten wie/hoe jij als persoon bent. Onderaan je cv is het dan ook belangrijk om je hobby’s en interesses te delen. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Sluit met een korte opsomming van deze passies je cv af.

Voor meer informatie over het opmaken van je cv kan je altijd contact opnemen met onze consultants via [email protected] of bel naar 010 427 77 16. Prodex helpt je graag met het maken van een overzichtelijk cv.