Praktische tips: Help! Hoe kan ik om hulp vragen?
“Nee hoor, het lukt wel!”
“Ik doe het wel zelf!”
“Alles is onder controle!”
Terwijl jij deze woorden uitspreekt en doet alsof je alles onder controle hebt, weet je diep van binnen dat je wel een helpende hand kunt gebruiken. Hoe erg je het ook van jezelf verlangt, je merkt dat het niet lukt op deze manier. En ook al besef je dit, je stelt jouw vraag om hulp toch liever uit. “Ze zullen denken dat ik het niet aankan”, denk je. De hoogste tijd om hier verandering in te brengen, want vragen om hulp heeft veel voordelen!
Waarom is het moeilijk?
Mensen vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen om verschillende redenen, bijvoorbeeld:
– Omdat ze niet zo zijn opgevoed, maar ze hebben geleerd om zelfstandig te werk te gaan. Of ze zijn geneigd om alles zelf op te lossen en hun eigen boontjes te doppen.
– Ze willen niemand belasten met hun probleem of vraag en hebben het gevoel dat ze een ander tot last zijn. Ze denken bijvoorbeeld voor een ander: “je hebt het al zo druk”.
– Ze willen niet afhankelijk zijn van andere mensen en ze ervaren het als een teken van zwakte of falen wanneer ze hulp nodig hebben.
Wanneer moet je om hulp vragen?
Je kunt zelf merken wanneer het handig is om hulp te vragen. Er zijn daar een aantal indicatoren voor, bijvoorbeeld: Je hebt niet de juiste kennis/ervaring/materiaal om iets te doen. De grootste valkuil is om pas om hulp te vragen op het moment dat je het echt niet meer ziet zitten om iets zelf te doen. Het is de kunst om iemand om hulp te vragen op het moment dat het nog “ontspannen” voor je is. Op deze manier is het ook niet zo erg als de ander zegt “nee, het komt nu niet goed uit”. Je hebt nog de tijd om een andere oplossing te vinden en hulp te vragen aan een ander.
Hoe kun je iemand om hulp vragen?
Om hulp vragen wordt makkelijk zodra je deze 4 stappen uitvoert. Ga eerst voor jezelf na of je wel daadwerkelijk hulp nodig hebt; is dat het geval, zorg dan dat je het duidelijk maakt en er niet omheen draait. Wees ten slotte dankbaar voor de hulp die je gekregen hebt.
Stap 1. Bedenk wat je echt nodig hebt
Waar heb jij hulp bij nodig en wat verwacht je van de ander? Neem even de tijd om na te denken over de taak waarbij jij hulp nodig hebt. Maakt het je daadwerkelijk productiever en leer je er iets van zodra iemand je hierbij helpt of vind je het gewoon het rotste klusje op je lijstje?
Stap 2. Laat het weten en wees duidelijk
Het tweede wat je moet doen is laten weten dat je hulp nodig hebt. Want ondanks dat jij denkt dat het wel duidelijk is dat je hulp nodig hebt, kunnen anderen soms geen idee kunnen hebben dat je het niet redt.
“Als je uh… misschien… tijd over hebt” is niet de meest assertieve manier om om hulp te vragen.
Geef dus duidelijk aan waar jij hulp bij wilt. Niemand kan jouw gedachten lezen, verwacht dus ook niet dat jouw “helper” meteen op de hoogte is van het probleem of de situatie. Vertel duidelijk wat voor hulp je verwacht en wat het gewenste eindresultaat is.
Wees niet bang om iemand om hulp te vragen die in het verleden jouw verzoek afsloeg. Het blijkt namelijk dat iemand die jou eerder niet kon helpen, nu geneigd zal zijn om wel bij te springen!
“Zou jij me willen helpen met….” of “Ik heb hulp nodig bij…” zijn uitstekende vragen waarbij er geen twijfel kan bestaan over wat jij nu precies vraagt.
Stap 3. Accepteer de hulp
Hulp vragen maakt jou “warm, wijs en oprecht”, dat is best een mooi beeld dat collega’s van je mogen hebben, toch? Tel daar “bescheiden” en “teamplayer” bij op en je hebt een compleet pakket. Het pakket eigenschappen dat collega’s jou toebedelen als jij om hulp vraagt. Dat klinkt mooi en het is ook nog eens bewezen in een onderzoek!
De daadwerkelijke handeling van hulp bieden, maakt mensen bewezen gelukkig. Het levert in een oogwenk geluksgevoel op bij de helper. Helpen boost de eigenwaarde en het algemeen welzijn van de helper. Helpen en geholpen worden versterkt de onderlinge relatie. En collega’s helpen maakt je bewezen gelukkiger op je werk. Bovendien vinden de meeste mensen het leuk als ze hun kennis en ervaring kunnen delen met iemand die daar echt wat aan heeft. Dus bekijk het zo: door om hulp te vragen, zorg je dat je helper zich goed voelt. Je doet er iemand een plezier mee.
Het is fijn om (bijna) alles te weten en te kunnen, maar meestal betekent dat ook dat je nog weinig nieuwe dingen leert. Wanneer je hulp nodig hebt, zit je kennelijk buiten je comfort zone, en dat is de plek waar je het meeste leert.
Stap 4. Wees dankbaar voor de hulp die je krijgt
Om hulp vragen levert hulp op! Daar deed je het voor. Dat is misschien wel het grootste voordeel van om hulp vragen. Wees dus dankbaar! Zodra jouw “helper” ziet hoe dankbaar jij bent zal hij in de toekomst sneller te hulp schieten.